Industrija 4.0 je izraz za iniciativo razvoja gospodarstva in družbe, vodeno s strani nemške vlade in praktično vseh vplivnih gospodarskih subjektov v Nemčiji. Namen je zagotoviti prihodnost nemškemu gospodarstvu. Temu so se hitro pridružile tudi druge evropske države s svojimi programi (v Sloveniji GZS z MANIFEST INDUSTRIJSKE POLITIKE v sklopu Slovenija 5.0). Druge svetovne velesile pa so sprožile svoje programe s podobnimi cilji, na primer Kitajska (Made in China 2025), ZDA (Industrial Internet Consortium (IIC)), Japonska, Indija. Osnova je digitalizacija, kar pomeni uporabo sodobnih digitalnih sistemov in rešitev za nadaljevanje razvoja avtomatizacije in informatizacije v smeri visoko integriranih sistemov za povečanje produktivnosti, skrajševanja časa razvoja novih izdelkov ter uporabe vrste novih tehnologij v proizvodnji. Proizvodnja naj bi sledila trendu personalizacije izdelkov, kar pomeni vedno večjo individualizacijo množičnih izdelkov.  Vse to pa pomeni veliko spremembo v razmišljanju, spremembo poslovnih modelov, spremembo načina razvoja izdelkov, konstantno vlaganje v prilagajanje proizvodnih procesov zahtevam trga in razvoju proizvodnih tehnologij, boljšo komunikacijo in upravljanje z zaposlenimi, … Seveda vse to odpira vrsto dilem za vodstva podjetij. Odgovoriti bo potrebno na veliko vprašanj ter se odločiti za optimalno pot, kajti razvoj že teče. Predstavniki nemških podjetij vsi po vrsti izjavljajo – to je evolucija ne revolucija! Tako naše zadnje klubsko srečanje pred letnimi dopusti posvečamo zelo aktualni in zanimivi temi, ki bo še kako krojila našo prihodnost. Vljudno vabljeni na klubsko srečanje na temo

INDUSTRIJA 4.0 IN NJEN VPLIV NA OKOLJE

v torek, 7. junija 2016 ob 18. uri v sejni sobi podjetja ETRA d.o.o., v Bukovžlaku pri Celju.

Tokrat bodo v omizju sodelovali Medeja LONČAR, direktorica družbe SIEMENS Slovenija d.o.o., Marko MANDELJ, vodja programa Industrijske tehnologije, KOLEKTOR SISTEH, d.o.o., Ljubljana in Igor ZORKO, direktor ZZI, d.o.o., Ljubljana. Srečanje bo moderiral Ciril BEZLAJ.

V uvodu bomo gostom med drugim zastavili naslednja vprašanja:

  • Kako Industrija 4.0 vpliva na poslovni model podjetja?
  • Kako daleč smo z Industrijo 4.0 v Sloveniji? Kaj pa naše sosednje države?
  • Kako se bo vpliv digitalizacije poznal v javnem sektorju?
  • V katerih dejavnostih v storitvenem sektorju se bo digitalizacija najprej in najbolj uporabila in razširila?
  • Ali se z Industrijo 4.0 zmanjša število delovnih mest? Kaj in kje so alternativne zaposlitve?
  • Ali je najbolje počakati, kaj bodo naredili drugi in potem razmisliti o tej temi?

Po uvodnem predavanju (približno eno uro) bo sledila razprava. Na srečanje vabimo tudi direktorje večjih industrijskih podjetij v širši Celjski regiji.

 

Lepo pozdravljeni.

Predsednik

Franc Preložnik, s.r.