Ali že imate bit coin denarnico? Saj veste, to je datoteka, ki vsebuje zbirko zasebnih ključev za naslove lastnika te denarnice, pri čemer je programska denarnica nameščena na vašem osebnem računalniku, spletna denarnica deluje kot storitev v internetu, mobilna denarnica pa je nameščena v vaši mobilni napravi. Seveda morajo biti pri hrambi denarnice izpolnjeni ukrepi za varovanje pred odtujitvijo ali razkritjem. Bitcoin (simbol: ; oznaka: BTC ali XBT) je najznačilnejši predstavnik kripto valut, pri katerih nastajanje in prenos temelji na odprtokodnem protokolu, ki ni odvisen od centralne banke ali drugega regulatornega organa. Bitcoin kot plačilno sredstvo danes sprejema vse večje število spletnih trgovcev z izdelki in storitvami in fizičnih trgovin. Med odmevnejše primere uporabe bitcoina v zadnjem času šteje tudi nakup vozila Tesla Model S za 91,4 BTC. Trgovanje z bitcoinom in drugimi valutami po vzoru sistema FOREX je možno na več elektronskih borzah, kot so BTC-E in slovenski Bitstamp. Uporabniki teh borz so izpostavljeni velikim tveganjem valutnih nihanj in računalniških vdorov, prav tako pa jih ne varuje zakonodaja. Čeprav naše Ministrstvo za finance o uradnem priznavanju valute še ne razmišlja, pa se trendom rasti kripto valut ne bo moč več zoperstaviti. Pred kratkim je raziskovalna skupina pri Deutsche Bank in McKinsey alumni izdelala prvo raziskavo na temo kripto valut, ki je razkrila, da se je v primerjavi z lanskim avgustom tržna kapitalizacija kripto valut povečala za 830 % in da že znaša 165 milijard $, hkrati pa je tudi napovedala, da lahko celotna tržna kapitalizacija kripto valut do leta 2025 doseže že 5 bilijonov $. To stopnjo rasti lahko primerjamo z rastjo mobilnih telefonov in širokopasovnega interneta in to zaradi prednosti tehnologije blockchain, kot tudi zaradi nizkih transakcijskih stroškov, večje varnosti in transparentnosti, lahko izvedljivih čezmejnih transakcij, idr.

To je le nekaj poudarkov iz strokovnega klubskega srečanja, ki ga organiziramo po daljšem odmoru na temo

KRIPTO VALUTE – NOVE NALOŽBENE PRILOŽNOSTI

v četrtek, 21. septembra 2017 ob 18. uri v sejni sobi podjetja ETRA d.o.o., v Bukovžlaku.

 

Na strokovno srečanje, ki bo tokrat v obliki predavanj, smo povabili Mladena JOVIČEVIĆA, uspešnega podjetnika, ustanovitelja, solastnika in generalnega direktorja družbe Varnost in donos, d.o.o., Trzin.

S svojim izvajanjem nas bo naš gost popeljal v svet kripto valut. Tako bo v uvodu predstavil, kaj so kripto valute, kaj je Bitcoin in osvetlil njegovo uporabno vrednost. Nadalje bo razložil, kaj pomeni »blockchain«, tehnologija prihodnosti, podal pregled trga kripto valut in predstavil potenciale tega trga. Ne nazadnje bo nakazal naložbene priložnosti in na kratko orisal razvoj programske opreme, ki uporabnikom omogoča arbitražne posle.  Na koncu bo osvetlil tudi možnosti sodelovanja v projektu, ki je v teku.

Vljudno vabljeni in lepo pozdravljeni.