Sekcija seniorjev se je po prvem letošnjem  izletu, ko smo obiskali Železniški muzej v Šentjurju, podala na svoj drugi izlet v Ajdovščino. Idejo zanj je dal Igor Simončič, ki je tudi organiziral in vodil izlet v četrtek, 11.maja. Osrednji namen izleta je bil obisk podjetja Pipistrel, najboljšega proizvajalca ultra lahkih letal na svetu. Kulturni pridih izletu  pa je dal obisk Galerije Vena Pilona v Ajdovščini, ustanovljene leta 1973 na osnovi zapuščine, ki jo je slikarjev sin Dominique Pilon po očetovi smrti (1970) podaril mestu Ajdovščina. Galerija se nahaja v stavbi , kjer je delovala pekarna slikarjevega očeta. Kar škoda, da nismo imeli več časa za  ogled samega mesta, ki ima zaradi svoje lege bogato zgodovino, sedaj pa je lepo, čisto in  urejeno mestece, skozi katerega teče Hubelj.

Na robu mesta so locirani prostori podjetja Pipistrel, kjer nas je sprejel ustanovitelj in lastnik podjetja, karizmatični Ivo Boscarol. O zgodovini podjetja, o razvoju letal in o značilnostih podjetja nas je z video predstavitvijo in z duhovito razlago vodila gdč. Taja, hči gospoda Boscarola. Vse se je začelo pred okoli 30 leti, ko je g. Ivo Boscarol sestavil prvega motornega zmaja, ki je v zraku izgledal kot netopir ali » pipistrello« po italijansko. Kasneje so sledila letala Sinus, Virus, Taurus in Panthera. Z uresničevanjem svojih ciljev, za večino ljudi na robu razumnega in korak pred vsemi, je s podjetjem nizal uspehe: dvakratni zmagovalec NASA tekmovanja za najboljše ultralahko letalo, naročilo 350 letal za šolanje v indijski vojski, pogodba s kitajskim partnerjem o proizvodnji letal na Kitajskem, prvo letalo na gorivne celice do partnerstva z Uberjem pri razvoju kapsul za zračne prevoze po velikih mestih. Zaradi obsega naročil in ugodnih pogojev se podjetje širi v sosednjo Italijo. Usmeritev podjetja temelji na treh načelih: biti najboljši in najnaprednejši  na svetu  na svojem področju, skrb za zaposlene in skrb za okolje. Slednje se odraža tako v produktih, nizka poraba goriva, hibridni in električni pogoni, kot tudi  v zgradbah podjetja, ki so energetsko samozadostne. Pečat odnosom v podjetju  daje sam g. Boscarol s svojo preprostostjo, dostopnostjo in skrbjo za vsakega zaposlenega. Omeniti velja tudi  njegovo skrb za promocijo Slovenije, saj jo izpostavlja, kjerkoli se pojavlja.

Nekaj te pozitivne energije in optimizma se je prijelo tudi nas, zato nam je toliko bolj teknilo kosilo v Gostilni pri izviru Hublja. Domača gostilna stoji blizu pečine, iz katere bruha voda, ki se nabira na prostranstvih Trnovskega gozda in ki predstavlja izvir Hublja. Druženje je bilo tako prijetno, da se je oglasila še pesem. Bila sta odlična basa, nekaj baritonov, tenorjev, pa tudi nekaj »kvaritonov«, kot je duhovito pripomnil Zvone.