• Kdaj: četrtek, 11.maj 2017
  • Ob kateri uri: 8:00
  • Kje: dvorana Zlatorog

  • 7:45 zbor udeležencev
  • 8:00 – 9:00 Celje – Lom
  • 9:00 Lom – postanek za kavico, čaj in …….
  • 9:30 – 10:15 Lom – Ajdovščina
  • 10:30 – 12:00 Ajdovščina – ogled Pilonove galerije

Pilonova galerija Ajdovščina

Pilonova galerija, ustanovljena leta 1973, je nastala iz umetniške zapuščine, ki jo je sin slikarja in fotografa Vena Pilona Dominique Pilon po očetovi smrti (1970) podaril mestu Ajdovščina. V zapuščini je poleg umetniških del tudi bogat arhivski fond: dokumenti, rokopisi, korespondenca, knjige in osebni predmeti umetnika.
Zbirko smo sčasoma obogatili z odkupi in darili, z leti pa so se znotraj nje poleg Pilonove zbirke izoblikovale še Zbirka del Pilonovih prijateljev, sestavljena iz umetniških imen, ki so kakorkoli povezana s Pilonom ali Pilonovo galerijo, Zbirka Vipavski Križ, rezultat serije likovnih kolonij, ki so se med letoma 1988 – 1999 odvijale v istoimenskem mestecu, že tradicionalno fotografsko srečanje Castrumfoto pridno bogati tudi našo fotografsko zbirko, v letu 2009 pa smo z velikodušno donacijo italijanske umetnostne zgodovinarke Laure Safred postali lastniki mednarodne Zbirke iz Foresterije.

Galerija združuje dve sosednji hiši v osrčju Ajdovščine, prva je Pilonova domačija, kjer je delovala pekarna slikarjevega očeta – prav tu so nastala nekatera najznamenitejša Pilonova dela, med njimi Kruh ter portreti očeta, Ivana Čarga, Marija Kogoja, … Obe fasadi sta ločeno ohranjeni, tako kot tudi notranjost slikarjeve domačije z vsemi detajli. Avtor prenove obeh hiš v galerijo je ajdovski arhitekt Svetozar Križaj (1921-1996), ki je za to delo leta 1976 prejel Plečnikovo nagrado.
V zgornjih nadstropjih je postavljena stalna razstava Vena Pilona, na kateri so na ogled njegove slike, risbe, grafike, fotografije, kipi ter dokumentarno gradivo in umetnikovi osebni predmeti. Ob stalni zbirki Pilonova galerija ponuja tudi občasni razstavni program, ki vključuje slikarstvo, kiparstvo, grafiko, risbo, arhitekturo, oblikovanje in fotografijo. Tovrstnim razstavam, ki se mesečno menjajo, pripada pritličje Pilonove galerije, kjer se občasno odvijajo tudi predavanja, glasbene, literarne in druge kulturne prireditve.

Komplet Pilonovih razglednic

Pilonova galerija je izdala komplet osmih razglednic s slikarskimi in fotografskimi motivi Vena Pilona. Cena kompleta je 5 evrov. Razglednice se posamično ne prodajajo.

 

  • 12:15 Pipistrel – ogled

To je enourno predavanje o podjetju s projekcijo slik, ki sledijo celotni poti izdelave letal od razvoja in prototipiranja do proizvodnje in hangarja. Obiskovalce sprejmemo v naši učilnici ter jim predstavimo nastanek in zgodovino podjetja, proces prototipiranja, serijske izdelave letal in po-prodajne oskrbe vključno z okoljsko filozofijo podjetja in večjimi dosežki. Na projekciji si lahko vsi člani skupine ogledajo proizvodnjo, kar bi bilo sicer zaradi majhnih prostorov in ozkih prehodov za večje skupine nemogoče. Zato tudi ne omejujemo več velikosti skupin na največ 5 članov. Predavalnica sprejme približno 70 ljudi. Virtualni ogled tudi ne predstavlja varnostnega rizika za obiskovalce, niti tveganja za kvaliteto ter varnost naših proizvodov.

Srečanja z Ivom Boscarolom vam na žalost ne moremo obljubiti, saj je popolnoma odvisno od njegovega natrpanega in hitro spremenljivega urnika. Če bo prisoten, nas bo seveda prišel pozdravit.

 

  • 13:30 – 14:00 prihod na kosilo gostilna pri izviru Hublja

Gostilna Pri izviru Hublja ima zares prijetno lokacijo:
ob lepem vremenu boste lahko posedali na prijetnem vrtu, senco vam bodo delala košata drevesa. V gostišču je prostora za 60 ljudi, na vrtu pa jih naenkrat lahko sedi 80. Gostilno upravlja družina Pižent. V strežbi sta Stane in Zdravka, glavni kuhar je Tomaž njegov pomočnik pa Denis. Stane Pižent je v svojem poklicu  že star maček, saj to delo opravlja že več kot 40 let. Zdravka Pižent je prava gospodinja, ki pričara domače vzdušje s svojim pristopom in svojimi domačimi sladicami. Tomaž Pižent je kuhar po duši in srcu. Svoje izkušnje je nabiral doma in v tujini. Predstavljal je slovensko kuhinjo na olimpijadi v Sidneyu. Da bi svojim gostom še bolj ustregel je naredil 1. stopnjo za someljeja.

Če se peljete skozi Ajdovščino po nekajdnevnem deževju, vam bo obisk izvira reke Hubelj in gostilne ob njem, ostal še dolgo v spominu – voda, ki hrumi iz strmega pobočja, takrat bruha tako silovito, da vsakič znova očara tudi rednega obiskovalca.

  • 16:00 – 16:30 odhod proti Celju

 
 

Prihod v Celje okoli 19:00. ure, odvisno od postankov na poti