Članom kluba, gospodarstvenikom in
podjetnikom v širši Celjski regiji

V A B I L O

Strokovno klubsko srečanje v mesecu marcu organiziramo skupaj z Mednarodno fakulteto za družbene in poslovne študije v Celju. Tako vas vljudno vabimo, da se udeležite strokovnega klubskega srečanja na temo

PREOBRAZBA IZ TRADICIONALNEGA V STORITVENO GOSPODARSTVO – PRIMER PITTSBURGHA

v četrtek, 14. marca 2019 ob 18.uri, v sejni sobi podjetja ETRA d.o.o., Bukovžlak.

Naš gost bo dr. Frederick G. KOHUN, profesor računalniških in informacijskih sistemov, Robert Morris University, Pittsburgh, Pensilvanijain gostujoči profesor na Mednarodni fakulteti za družbene in poslovne študije v Celju, po rodu slovenskih korenin.

Dr. Kohun ima več kot 35 let izkušenj kot profesor in akademski vodja (vodja oddelka, prodekan in dekan ) in je hkrati ustanovni direktor doktorskega študija Informacijski sistemi in komunikacije na Robert Morris University. Na nacionalni, kot tudi mednarodni ravni, je izdal številne publikacije in predstavitve s področja ekonomije, zdravstvene informatike, podpore pri odločanju, tehnološkega vpliva in kulture, zlasti so znane njegove raziskave v programskem jeziku MUMPS.

Leta 2007 je dobil prestižno nagrado International Computer Educator of the Year, ki jo podeljuje International Association of Computer Information Systems. V letu 2012 so po njem poimenovali častni sklad za doktorski študij.

Vsebina predavanja bo naslednja:

  • Kratek pregled 30-letnega preoblikovanja regije Pittsburgh iz jeklarskega in proizvodnega gospodarstva v rastoče storitveno gospodarstvo. Predavanje bo raziskalo kulturno poreklo in delovno etiko v regiji, ki izhaja predvsem iz vzhodnoevropskih priseljencev, vlogo lokacije, geografije gora in rek ter njenih naravnih virov, kot je premog, vlogo nizkocenovnih stanovanj in sindikata, univerz in vladne politike, kot je na primer okoljska zakonodaja. Izvedena bo primerjava s podobno mestno preobrazbo, na primer  Clevelanda.
  • Sledil bo pregled trenutne gospodarske osnove za vrhunsko zdravstveno oskrbo, za 38 univerz v razdalji 45 minut vožnje od središča Pittsburgha in visokotehnološke industrije kot »spin-off« teh univerz (tj. Google, Microsoft, Uber).
  • Nazadnje bodo opredeljene strategije, ki so bile uvedene za olajšanje procesa preoblikovanja gospodarstva, vključno s poudarkom na ohranjanju in privabljanju mladih strokovnjakov s t. i. zelenimi parki, zbirališči, mikro pivovarnami, kulturnimi centri (gledališče, balet, simfonija), športnimi skupinami na nacionalni ravni (tj. košarka, hokej in nogomet) in nizko stopnjo kriminalitete.

Predsednik: Franc Preložnik, s.r

Dekan fakultete: doc. dr. Srečko Natek